Беря на себя опеку над близким человеком, который нуждается в постоянном уходе, Вы должны считаться с влиянием различных эмоций, которые испытываете как больной, так и Вы. Эти эмоции могут быть положительными и отрицательными, сильными и слабыми. Часто могут наблюдаться перепады настроения.
Які емоції проявляються частіше за все?

   ОПЕКУН    ПАЦИЕНТ
    злоба
    гнів
    безсилля
    почуття безвиході
    відсутність віри у вдале лікування/реабілітацію
    депресивні стани
    головні болі
    м'язові болі
    виснаженість
    прагнення до усамітнення
    падіння настрою
    роздратування
    нетерпіння
    агресія
    міжособистісні проблеми
    сексуальний розлад
    страх
    гнІв
    безсилля
    самотність
    відсутність розуміння
    почуття безвиході
    відсутність віри у вдале лікування/реабілітацію
    втрата мотивації
    агресія
    приниження
    почуття несправедливості
    роздратування
    нетерпіння
    прагнення до усамітнення
    байдужість
    скорбота

Оскільки хворий найчастіше зосереджується на своїх почуттях, опікун повинен подбати як про його стан, так і про свій.
 

Здоровые эмоцииЯК ЗАБЕЗПЕЧИТИ ЗДОРОВІ ЕМОЦІЇ?

Позбавтеся стереотипів

Позбавтеся своїх стереотипів щодо неповноцінності, хвороб, недорозвинення. Це непросто, але лише зруйнувавши бар'єри, створені нашими переконаннями, можна зняти закляття з того, з чим ми стикаємося. Завдяки очищенню мислення від стереотипів можна уникнути прагнення ощасливити хворого всупереч його волі, пропонуючи йому рішення, які видаються доцільними в даній ситуації. Вам легше прийматиме справедливі рішення і ставитися до хворого суб'єктивно, а не об'єктивно.
 

Подолайте сором

Подолайте свій сором, пов'язаний із фізіологією іншої людини. Допоможіть також і хворому подолати сором. Це дуже важке завдання, яке потребує великої делікатності. Незалежно від того, чи допомагаєте Ви тільки з щоденною гігієною або виконуєте за хворого весь туалет, пам'ятайте, як ніяково показувати своє тіло іншій людині, особливо, якщо тіло неповноцінне. Будьте делікатними як у жестах, так і в словах.

Навчіться емпатії

Навчіться емпатії – уявіть себе дома хворого, що він відчуває, і постарайтеся його зрозуміти. Уявіть собі, якими були б Ваші почуття у цій ситуації та що потрібно зробити, щоб емоції стали максимально позитивними. Спостерігайте і прислухайтеся до людини, яку доглядаєте – до кожного потрібно знайти підхід, постарайтеся дати своєму близькому те, чого він потребує.

Приготуйтеся до перепадів настрою

Приготуйтеся до перепадів як свого настрою, і настрої хворого. Усвідомивши своє право на різні емоції, все ж таки варто спробувати поводитися усвідомлено. Позитивні емоції потрібно використовувати для створення зв'язку, взаємної довіри та підняття мотивації. Шукайте безпечні канали для виходу негативних емоцій:

  •   гумор та жарти можуть чудово розрядити обстановку та зберегти позитивний настрій
  •   нагадування про позитивні результати терапії чи реабілітацію допомагає підняти мотивацію
  •   виплеск негативних емоцій, але не виплескуйте їх на людей, яких вони можуть зачепити, також не роби цього в їхній присутності. Контрольована агресія, наприклад, збивання подушок, у певні моменти є хорошим запобіжним клапаном
  •   сльози допомагають очиститися від негативних емоцій та дарують полегшення

Ніколи не користуйтесь своєю перевагою по відношенню до хворого

Ніколи не користуйтесь Вашою перевагою по відношенню до хворого, яке є у Вас як у доглядальниці. Пам'ятайте, що для хворого найчастіше принизливий і неприємний сам факт його залежності від будь-кого. Свою перевагу слід свідомо використати на користь хворого – мотивуйте його на дії, передаючи позитивну енергію.

Не застосовуйте насильства

Не застосовуйте ні фізичного, ні словесного насильства. Застосовуючи насильство, Ви демонструєте свою неспроможність і ображаєте як себе, так і близьку Вам людину.

Будьте впевнені у собі

Будьте впевнені в собі – поважайте права людини, яких доглядаєте, але поважайте також і себе. Не слід робити все за хворого, особливо якщо його стан дозволяє виконувати повсякденні дії. Зверніть увагу, яке задоволення може ваш підопічний отримати від самостійності.

Пам'ятайте, що жести можуть говорити набагато більше, ніж слова

Ви можете заспокоїти свої нерви та зменшити страждання хворого на дотик, повне розуміння поглядом, посмішкою. Такі хвилини заспокоюють, дарують хвилину спокою та покращують самопочуття..

Дотримуйтесь простих принципів

Дотримуйтесь простих принципів, щоб уникнути багатьох негативних реакцій хворого:

  • підопічний повинен знати, які дії Ви збираєтеся застосувати до нього – інформуйте його про свої дії, перш ніж до них приступити;
  • ваші швидкі та нервові рухи можуть підвищити нервозність хворого, викликавши його протести – всі дії, які Ви застосовуєте до хворого, слід виконувати спокійно;
  •  у розмові з третіми особами у присутності підопічного не говоріть про нього так, ніби він відсутній – якщо Ви про нього кажете, він має право брати участь у розмові;
  • не робіть все за хворого і не робіть за нього нічого всупереч його волі – дозвольте йому вирішувати за себе, але в межах безпечних меж;
  • зберігайте спокій та позитивний настрій – настрій доглядальниці передається підопічному

Ефективний догляд – опікун, що повноцінно відпочив.

Потрібно повноцінно відпочивати! Вам слід час від часу відновити сили та відволікатися від повсякденних турбот. Постарайтеся так організувати свій час, щоб хоча б кілька годин на тиждень виділити собі на реалізацію власних потреб. Не замикайтеся у собі, не відмовляйтеся від суспільного життя та зустрічей із друзями. Тільки в цьому випадку Ви значно ефективніше справлятиметеся з такою важкою фізично та психологічно справою, як догляд за хворою людиною.
 

Не бійтеся просити про допомогу

Якщо нема кому Вас замінити при догляді за хворим, скористайтеся допомогою ззовні. Можливо, у вашому районі є організації, які можуть Вам допомогти – деякі з них мають спеціальні волонтери або професійні доглядальниці, яких можна найняти на погодинній основі. Не намагайтеся все вирішувати поодинці – Ви можете переоцінити свої сили.

Можете скористатися допомогою психолога

Якщо Вам не вдається впоратися зі своїми емоціями – об'єктивний погляд людини ззовні та професійна думка справді можуть змінити настрій, допомогти у новій ситуації, роботі над емоціями. Віруючим часто допомагає розмова зі сповідником. Є також ряд асоціацій чи груп підтримки, які можуть допомогти Вам пережити важкий період.

Дбайте про фізичний стан свого тіла

Догляд за хворим забирає багато сил, тому варто закріпити м'язи тіла за допомогою вправ. Особливу увагу приділіть спині, особливо якщо Вам потрібно щодня і часто переміщати хворого. Намагайтеся відпочивати якомога частіше і розслаблятися за допомогою різних технік релаксації. Позитивні результати дає музична терапія, яка може виявитися сприятливою для хворого. Музика заспокоює та покращує самопочуття.

 Зважте всі за і проти

Зважте все за і проти, якщо Вам потрібно прийняти рішення про переведення хворого до спеціалізованого закладу – хоспіс, будинок для людей похилого віку та ін. Іноді це найкраще рішення для всіх, тому не треба себе звинувачувати, якщо Ви вирішите, що опіку за близькими краще перекласти на руки персоналу спеціальних медичних установ. І все ж постарайтеся, щоб хворий не відчув себе покинутим – відвідуйте його та піднімайте настрій якнайчастіше.

Супутні Товари

Схожі статті

Гігієна тяжко хворої людини

Гігієна тяжко хворої людини

У даному розділі Ви знайдете кілька порад, які, сподіваємося, допоможуть Вам у щоденному гігієнічному догляді за хворою людиною:     Перш ніж приступити до гігієнічних процедур, переко..

Дбайте про себе

Дбайте про себе

Хвороба близької людини – дитини, батьків чи іншого члена сім'ї – змінює багато аспектів життя всіх задіяних осіб. При наданні хворому допомоги при задоволенні його потреб, сім'я приймає виклик ситуац..

Комфорт при догляді

Комфорт при догляді

Доглядаючи хворого, особливо, якщо це людина нездатна самостійно пересуватися, Ви витрачаєте багато енергії. Тому необхідно так організувати простір і щоденну діяльність з догляду за хворим, щоб мінім..

Правильний вибір розміру виробу SENI

Правильний вибір розміру виробу SENI

Вибір виробу – це не лише питання категорії виробу, а й вибір відповідного розміру. Неправильно підібраний підгузник може не тільки нашкодити здоров'ю хворого, а й призвести до непотрібних витрат..

Памперси для дорослих Seni

Памперси для дорослих Seni

Памперси для дорослих Seni Памперси або підгузки – це певний вид білизни, що має спеціальний шар з абсорбентом, що забезпечує поглинання сечі. Виготовляють білизну переважно з целюлози. До 90-х рок..